Detaljer
Recept ÄPPELMUNKAR
(även kallat Æbleskivor)
SMET.
1 ägg
3 msk socker
25 g smält smör eller margarin
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
1 ¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING
1 litet syrligt äpple
1 tsk strösocker
½ - 1 tsk malen kanel
strösocker att rulla munkarna i
Börja med fyllningen.
Skala, kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor.
Vänd klyftorna i strösocker blandat med kanel.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt smöret blandat med grädden och mjölken.
Rör ner mjölet, blandat med bakpulvret.
Hetta upp munkjärnet långsamt, och lägg en liten
klick smör/margarin i var och en av järnets
fördjupningar.
Häll en matsked smet i varje fördjupning, och
omedelbart därefter en äppelklyfta mitt i smeten.
Sammanlagd gräddningstid är ca 3 minuter.
Vänd munkarna med en tunn smörspade när de
börjar stelna i kanterna.
Ta upp munkarna, rulla i strösocker.